Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) l-au achitat, luni, pe președintele PNL, Ludovic Orban, în dosarul în care era acuzat că ar fi cerut, în 2016, bani unui om de afaceri, pentru campania electorală pentru Primăria Capitalei.
„Inalta Curte de Casație și Justiție, completul de 5 judecători (…) în numele legii decide: respinge ca nefondat apelul formulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție DNA împotriva sentinței penale nr 50 din 31 ianuarie 2017. (…) privind pe inculpatul Orban Ludovic”, se arată în decizia instanței supreme.
În cadrul ultimului termen al apelului de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), în care președintele PNL Ludovic Orban este acuzat de fapte de corupție, procurorul DNA a cerut pentru liderul PNL pedeapsă cu închisoare cu executare orientată spre minimum, adică un an de detenție.
„Cerem să dispuneți pentru inculpatul Orban condamnarea orientată spre minimum cu executare cu privare de libertate. (…) Orban s-a folosit de funcția sa din partid de obținerea de foloase necuvenite.Influența este dată de poziția sa din partid. La data faptei, Orban era conștient de puterea pe care o avea datorită funcției sale din partid. Este real că Urdăreanu este cel care l-a contactat, însă Orban este cel care a insistat pentru a se întâlni cu Urdăreanu.(…) Din coroborarea probelor, rezultă fără echivoc concluzia că inculpatul, în funcția de conducere a PNL i-a solicitat lui Urdăreanu sprijin cu eludarea dispozițiilor legale, ceea ce reprezintă foloase necuvenite”, a spus procurorul DNA la ultimul termen de judecată, menționând că infracțiunea de care Ludovic Orban este acuzat se pedepsește cu închisoare de la un an la cinci .
Anterior, în prima instanță, DNA a cerut pedeapsa cu închisoare orientată spre mediu, ceea ce ar însemna doi ani și șase luni.
„Am crezut că văd o scenă din Coreea de Nord, în care cetățenii, în pofida neajunsurilor, preamăresc regimul. L-am văzut pe Ludovic Orban la acea jelanie, cum, în fața procurorului șef, își recunoștea toată vina de a fi îndrăznit vreodată să militeze pentru drepturile și libertățile cetățenilor. Cred că e cea mai penibilă situație în care am văzut vreun politician după 1990”, a declarat atunci Călin Popescu Tăriceanu.
În ceea ce privește scandalul recent de la DNA, privind înregistrări realizate în sediul DNA Ploiești și acuzațiile de falsificare a unor probe, președintele PNL a spus că instituțiile statului trebuie să verifice veridicitatea informațiilor apărute în spațiul public, afirmând că nu are încredere în înregistrările difuzate și că „visul de aur al corupților din PSD este să nu mai existe” Laura Codruța Kovesi.